Διαθήκες

Υπάρχουν τρία (3) είδη διαθηκών και είναι όλες ίδιας ισχύς:

 

ΙΔΙΟΓΡΑΦΗ

ΜΥΣΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΑ

Η ιδιόγραφη διαθήκη είναιγραμμένη με το χέρι του διαθέτη, χρονολογείται από αυτόν και υπογράφεται από αυτόν.  Μυστική είναι η διαθήκη, η οποία καταρτίζεται με τη παράδοση από τον ίδιο τον διαθέτη στον συμβολαιογράφο ενός εγγράφου με τη προφορική δήλωση ότι το έγγραφο αυτό περιέχει τη τελευταία του βούληση, με απαραίτητη τη παρουσία τριών μαρτύρων ή με τη παρουσία δεύτερου συμβολαιογράφου και ενός μάρτυρα. Η δημόσια διαθήκη συντάσσεται με δήλωση από το διαθέτη ενώπιον συμβολαιογράφου αναφορικά με τη τελευταία του βούληση, ενώ είναι παρόντες και τρεις μάρτυρες ή ένας ακόμη συμβολαιογράφος και ένας μάρτυρας.
Τυχόν προσθήκες στο κείμενο πρέπει να γίνουν από τον ίδιο και να υπογραφούν από τον διαθέτη. Σε πρώτο στάδιο συντάσσεται το έγγραφο που θα παραδοθεί στον συμβολαιογράφο και το οποίο περιέχει την τελευταία βούληση του διαθέτη.   Το έγγραφο αυτό μπορεί να είναι γραμμένο είτε από τον διαθέτη ή από άλλο πρόσωπο, πρέπει όμως οπωσδήποτε να φέρει την υπογραφή του διαθέτη.   Δεν απαιτείται, να φέρει χρονολογία. Μάρτυρες δεν μπορούν να είναι αυτοί που είναι τιμώμενοι στη διαθήκη, οι συγγενείς και ο σύζυγος του διαθέτη.
Η υπογραφή πρέπει να είναι ιδιόχειρη και να περιέχει  το κύριο όνομα και το επώνυμο. Αν  αποτυπώνεται με μηχανικό μέσο π.χ. σφραγίδα ή τεθεί με άλλο τρόπο π.χ. δαχτυλικό αποτύπωμα ή σταυρό, η διαθήκη θεωρείται άκυρη. Κατά κανόνα, τίθεται στο τέλος της διαθήκης και όχι στην αρχή ή τη μέση της διαθήκης. Η παράδοση του εγγράφου στον συμβολαιογράφο θα πρέπει να γίνει αυτοπροσώπως και όχι με αντιπρόσωπο, ενώ θα πρέπει να δηλωθεί προφορικά ότι αποτελεί την τελευταία βούληση του διαθέτη. Η διαθήκη ανακαλείται οποτεδήποτε από τον ίδιο τον διαθέτη:   α) με σχετική δήλωση του σε μεταγενέστερη διαθήκη,   ή   β) με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου παρουσία τριών μαρτύρων.
Ιδιόγραφη διαθήκη η οποία δεν έχει γραφεί ολόκληρη, δεν έχει χρονολογηθεί ή δεν έχει υπογραφεί από το χέρι του διαθέτη, αλλά από άλλο τρίτο πρόσωπο, είναι άκυρη. Το έγγραφο ή το περικάλυμμά αυτού θα πρέπει να είναι σφραγισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μπορεί να ανοιχθεί χωρίς βλάβη του σφραγίσματος, να σημειώνεται επάνω σε αυτό από τον συμβολαιογράφο το όνομα και το επώνυμο του διαθέτη και η χρονολογία της εγχειρήσεως. Η σημείωση αυτή θα πρέπει να έχει την υπογραφή του διαθέτη και των μαρτύρων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι παρόντες σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η μεταγενέστερη διαθήκη καταργεί τη προηγούμενη μόνο κατά το μέρος που εναντιώνεται σε αυτή. Εναντίωση υπάρχει όταν το περιεχόμενο της μεταγενέστερης διαθήκης είναι ασυμβίβαστο με αυτό της προηγούμενης.
Έννομο συμφέρον να προτείνουν την ακυρότητα της διαθήκης έχουν οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι του διαθέτη, οι κληρονόμοι του εξ αδιαθέτου κληρονόμου και οι δανειστές του εξ αδιαθέτου κληρονόμου. Τέλος, για την ολοκλήρωση της κατάρτισης της μυστικής διαθήκης συντάσσεται πράξη από το συμβολαιογράφο, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του νόμου. Συμβολαιογραφική πράξη και προσαρτημένο έγγραφο αποτελούν τη μυστική διαθήκη. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει έγγραφο, που περιέχει την ημέρα, το μήνα, το έτος και τον τόπο σύνταξης της διαθήκης, τον προσδιορισμό του διαθέτη ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία αναφορικά με τη ταυτότητα του,  το όνομα και το επώνυμο του συμβολαιογράφου καθώς και των μαρτύρων,  τη δήλωση της τελευταίας βούλησης του διαθέτη και την επισήμανση πως δηλώθηκε προφορικά η βούληση του διαθέτη και πως τα συμπράττοντα πρόσωπα ήταν παρόντα. Η πράξη θα πρέπει να υπογραφεί από το διαθέτη και τα πρόσωπα που παρευρίσκονται.
  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΑΘΗΚΩΝ:

Η διαθήκη για να αποκτήσει ισχύ πρέπει να δημοσιευτεί από το Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας του θανόντος.

  • ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΔΙΟΓΡΑΦΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ:

ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ

 Στ………. (Δήμο………………), και στην οικία μου, που βρίσκεται στην οδό ………………….. αριθμός …………………, σήμερα στις (ημερομηνία …………..) του μηνός ………………. του έτους ………………….., εγώ ο/η (όνομα ………………), (επίθετο ……………….) του (πατρώνυμο ……………..) και της (μητρώνυμο……………..), γνωρίζοντας γραφή και ανάγνωση και έχοντας σώας τας φρένας και πλήρη συνείδηση των πραττομένων μου, με τη διαθήκη μου αυτή εγκαθιστώ και ονομάζω κληρονόμους μου:
Α) τον/την ………………………….. (όνομα-επώνυμο, όνομα μητέρας και πατέρα), κάτοικο ……………………. στην οδό …………… και αριθμό ……………….., στον οποίο επιθυμώ να περιέλθει, μετά το θάνατό μου, κατά πλήρη κυριότητα ή κατά ψιλή κυριότητα ή κατ’ επικαρπία ……………………………. [μικρή περιγραφή του ακινήτου και που βρίσκεται αυτό] ή [περιγραφή κινητών πραγμάτων ή αντικειμένων, αναφορά χρηματικών ποσών κλπ]
Β) τον/την ………………………….. (όνομα-επώνυμο, όνομα μητέρας και πατέρα), κάτοικο ……………………. στην οδό …………… και αριθμό ……………….., στον οποίο επιθυμώ να περιέλθει, μετά το θάνατό μου, κατά πλήρη κυριότητα ή κατά ψιλή κυριότητα ή κατ’επικαρπία ……………………………. [μικρή περιγραφή του ακινήτου και που βρίσκεται αυτό] ή [περιγραφή κινητών πραγμάτων ή αντικειμένων, αναφορά χρηματικών ποσών κλπ]
Γ) ……………………….
Δ) ……………………….
Επιθυμώ όπως οι κληρονόμοι μου σεβαστούν την τελευταία μου επιθυμία. Τη διαθήκη αυτή την έγραψα ολόκληρη με το χέρι μου και την υπέγραψα εγώ ο ίδιος στο τέλος κάθε σελίδας.

Ημερομηνία
Όνομα Επώνυμο διαθέτη
Υπογραφή

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με τη σύνταξη διαθήκης.